Doorwerken: accountability in de zomervakantie

Nu het eindelijk lekker weer wordt (wat waren die regenbuien hardnekkig zeg) is het wel héél verleidelijk om buiten van de zon te genieten, terwijl je eigenlijk iets (anders) nuttigs zou moeten doen. In de vorige editie van mijn OnlineComm Zine schreef ik over de pomodoro-methode, om gefocust te blijven. Maar er zijn nog legio tips die je kunt inzetten om flink aan de slag te blijven. Eén van die tips: een accountability partner.

Mijn businesscoach Todd heeft me verbonden met accountability partner. Zij woont in Nice, Frankrijk, en zit in ongeveer dezelfde fase van haar bedrijf als ik. Supergoed om elkaar scherp te houden. We communiceren via video livestream en motiveren elkaar om vooral de volgende stappen te zetten in onze ambities. En we spreken elkaar aan als iets wellicht eens niet gelukt is. En kijken dan hoe we dat een volgende keer voorkomen. En dat is geheel gelijkwaardig en wederzijds. Supergoed, want tijdens grote uitdagingen (zoals het ontwikkelen van mijn nieuwe programma) is het van cruciaal belang dat de juiste stappen op tijd worden gezet. En dat gaat niet vanzelf. Ook niet in de zomer. het is gewoon keihard werken om een prachtig, sterk programma neer te zetten. Dat weet ik uit ervaring.

Nu heb ik héél veel ervaring met het ontwikkelen van nieuwe ideeën en deze ook in korte tijd op te leveren (drie boeken, een TEDx talk, het eerste online programma, over social media strategie in Europa in 2010, een nationale campagne voor weeskinderen in Nederland, en nog veel meer projecten), en dat geeft me voldoende zelfvertrouwen. Maar ik weet ook, door precies diezelfde ervaring, dat veel dingen tijdens het complexe ontwikkelproces nét even anders kunnen lopen dan gepland. Terwijl je wél op tijd wilt (en moet) opleveren. Dan is het zaak om snel pragmatische oplossingen te vinden. En dat gebeurt meestal op zeer creatieve wijze. En vooral ook SNEL. Fijn dat dat zelf kan, maar een stok achter de deur is dan welkom. En misschien belangrijker nog, iemand die achter je staat en stuurt op je doel (en niet op jou, want je dient jezelf te sturen en te motiveren in mijn perceptie). Dus! Mijn accountabilitypartner en ik regelen samen dat de taken effectief en tijdig worden voltooid, door elkaars voortgang in de gaten te houden en te overleggen wat wijsheid is gedurende het ontwikkelproces. En dat is een heel waardevol iets.. Heb jij een accountability partner? Of gebruik jij andere methodes om je taken af te vinken?

accountability