Ebook bestanden zijn klaar voor publicatie

Het is een klusje, dat formatteren voor Amazon e-books. Er zijn talloze services en hacks beschikbaar om je boek om te zetten naar een e-book. Word templates, InDesign templates, checklists, eindeloze hoeveelheden blogposts met nu-écht-de-definitieve-manier-om-het-goed-te-doen. Long story short: ik heb Fiverr ingeschakeld. Een freelancer die dit de hele dag doet, en dus snel kan zien wat er precies verbeterd moet worden. En dat werkte als een zonnetje. Want eerlijk gezegd zijn de afgelopen weken maanden mijndagen lang en de nachten slaaptechnisch veel te kort. Het is gewoon erg veel werk, en als er bepaalde klusjes zijn die ik kan uitbesteden, dan is dat heel, heel fijn. Bovendien kan het de wereld doorgaans vrij weinig schelen hoe hard je werkt, las ik net op 99U. Dus zet ik liever in op de dingen die ik ECHT zelf wil en moet doen. E-book formatteren heb ik dus niet zelf gedaan. :-)

ebook fiverr

Hoe ging dat in zijn werk?

Na eerst Guy Kawasaki's en Shawn Welch's boek APE (Author, Publisher, Entrepreneur) drie keer met de stofkam te hebben doorgeharkt, templates te hebben gedownload, blogs te hebben gelezen en nieuwe technische vaardigheden te hebben geleerd, ben ik op Fiverr.com gaan kijken. Want ik wil het wel helemaal zelf kúnnen, maar niet onder de tijdsdruk waar ik nu mee te maken heb. Ik zocht op Fiverr op de trefwoorden 'ebook formatting Kindle' en ik ontmoette al snel twee freelancers die goede credentials en reacties hadden gekregen. Eén van hen was al volgeboekt (goed teken), en de ander had nog nét tijd, omdat zijn driedaagse traditionele familiefeest vanmiddag begint. Met hem ben ik in zee gegaan. Hij reageerde binnen een half uur, was erg behulpzaam en heeft goed werk geleverd. Correcties door laten voeren was geen probleem. Ik wist dat de freelancer heel weinig tijd had, en er waren nog wel een paar minuscule dingetjes die ik anders wil zien. Maar de lezer heeft hier geen ongemak van. Ik zal wel het bestand na correctie (na zijn familiefeest) opnieuw uploaden op Amazon. 

Is dat wel okee?

Fiverr is niet zo duur. vandaar de naam, die refereert aan een vijf dollar biljet. Je betaalt vijf dollar per 'gig'. Een klus is meestal opgebouwd uit meerdere gigs. Dat was in ieder geval zo bij de opdracht die ik liet uitvoeren. Ik denk dat ik door de bank genomen iets (maar niet veel) goedkoper uit ben dan als ik een ervare freelancer het werk in een uur had laten doen. Sommigen vinden dat broodroof van andere freelancers. Ik denk dat dat waar en niet waar is. Ik gebruik Fiverr nu voor het eerst, en ik doe het alleen voor heel kleine klusjes. Niet voor ontwerpwerk, schrijven en dat soort zaken. Alhoewel dat wel wordt aangeboden. Ik zocht iemand die op (zeer) korte termijn mijn ebook kon formatteren, en het was de snelste oplossing. Als dit me iets meer had gekost, had ik het ook gedaan. Tijd was bij mij echt de doorslaggevende factor. Het moest gewoon af. En ik ben tevreden. Daarbij hoop ik dat mijn freelancer nog veel andere klusjes heeft. En een fijn traditioneel Indiaas familiefeest. :-) En omdat hij het zo tof gedaan heeft, stuur ik hem een pakketje met fijne Nederlandse goodies toe.