Goede schrijfplekken

Een houten huisje op Ameland? Een beach retreat op Hawaii? Opgesloten in een bibliotheek? Thuis, tussen de wasjes door? Er zijn allerlei plekken die je kunt kiezen om je boek te schrijven. Uiteindelijk gaat het erom dat je boek áf komt. Tijdens het schrijven van mijn eerste boek heb ik een aantal fijne plekken ontdekt die goed werkten voor mij. Ben daar in ieder geval lekker productief geweest. In deze blogpost vertel ik over een aantal van deze plekken. En aankomende week ben ik weer met schrijfretraite, want mijn volgende boek moet af!

schrijfplekken Jojanneke

Edmonds Hotel, Cap d'Ail

In augustus en september 2012 was ik met vakantie aan de Côte d'Azur. Een vertrouwde plek voor me. Ik lag op het strand, en na een aantal interviews geluisterd en gelezen te hebben (en deze in het bijzonder) voelde ik me sterk aangespoord om toch zo snel mogelijk dat boek af te schrijven, waar ik in februari 2010 al aan was begonnen (maar wat al meer dan twee jaar was blijven liggen). Ik heb in die vakantie ongeveer vijfendertig procent van het hele boek geschreven, op het terras van Edmonds. Met inkt op papier. In de twee maanden daarop volgend, weer terug in Nederland, heb ik een streep gezet door de helft van al mijn werkdagen; 's morgens werkte ik tot het middaguur aan mijn boek, daarna was er gelegenheid om aan mijn andere projecten te werken. Die ochtenden schreef ik afwisselend thuis en op andere plekken in Nederland. Binnen die twee maanden was het boek klaar voor druk.

Café Vlaanderen

Er zijn behoorlijk wat inktpatronen leeg gegaan in Café Vlaanderen aan de Beestenmarkt in Delft. Hier kwam ik om grote stappen te zetten voor het eerste boek; veel eerste versies van hoofdstukken kwamen hier op papier. Ik koos toen bewust niet voor mijn laptop, omdat ik zonder internet en andere afleiding wilde werken. Dat werkte erg goed. Ook tijdens het schrijven van de tekst voor mijn TEDx talk trouwens. Alles begon in mijn hoofd, en ging via inkt en papier uiteindelijk naar mijn iPad...om vervolgens weer in mijn hoofd te belanden. Voor wat betreft mijn eerste boek: dat ging van mijn iPad naar mijn laptop en de computer van mijn meelezers. 

Westerpaviljoen

Het was van 1998 tot 2001 mijn vaste stek in Rotterdam, zo ongeveer het verlengstuk van mijn huis destijds. Tijdens het schrijven van mijn eerste boek kwam ik er ook vaak: Westerpaviljoen in Rotterdam. Met lekkere koffie, goede lunch en gezellig geroezemoes. Ik weet trouwens dat er meer boeken zijn geschreven. 

Het terras van restaurant Bergsche Plas

In het najaar van 2012 waren er behoorlijk wat zonnige dagen. Ik fietste dan naar het Bergse Bos, en zat urenlang op het terras van restaurant Bergsche Plas. Met zonnebril, pen, schrift en goede versnaperingen was dat geen straf. Belachelijk druk op de zondagen, maar door de weeks echt goed te doen.

Jac van Zanten

Misschien wel het best bewaarde geheim van Rotterdam: Delicatessenhuis Jac van Zanten. Verrukkelijke hapjes en drankjes in een supervolle winkel met heerlijkheden uit allerlei verre hoeken van Europa. Geweldig aardige mensen. En hipster-free, want de ongeoefende Rotterdammer denkt dat het tuttig is. Eigenlijk hartstikke dom dat ik deze tip hier deel. Maar hey. 

In de metro

Een groot deel van mijn boek heb ik tijdens metroritjes van huis naar kantoor getypt. In mijn Notes app. Op mijn iPhone. Met één vinger. Echt! Die korte stukjes mailde ik dan naar mijn online schrijf-cloud, zodat ik die gemakkelijk kon integreren in mijn manuscript. Werkte prima. Twee kwartiertjes per dag in de metro, heb je enig idee hoeveel tijd dat is in twee maanden? Veel!

Galerie Uit De Kunst

Uit De Kunst. Een van de meer excentrieke adressen. Een fijn café annex galerie met fijne taartjes, goede koffie en een culturele ambiance. Voor je 't weet zit je er uren. Ik zou niet weten of de wifi er werkt; schrijven op locatie doe ik altijd zonder interweps.

Mijn tuin

En die is niet publiek. :-)

Uiteindelijk moet je zelf schrijven, waar je ook zit. Deze keer ben ik niet van plan om het vliegtuig te pakken, wat ik eigenlijk wel voornemens was. Ik wil geen tijd verliezen, ook niet aan reizen. Wish me luck! We zijn er nog lang niet.