ALTIJD LEREN (LOSLATEN)

Deze zomer staat in het teken van leren en nieuwe dingen ontwikkelen. Fijn dat dat kan!

LEREN

Via de Britse National Film and Television School volg ik de online cursus 'EXPLORE FILMMAKING: FROM SCRIPT TO SCREEN'. Ontzettend leuk en nuttig. En niet 100% gelieerd aan mijn bedrijf. Dat is iets waar ik normaliter niet zoveel tijd voor heb, maar deze zomer voel ik me gezegend dat ik me iets nieuws eigen kan maken. Zoals je misschien weet publiceerde ik een tijdje geleden een boek. En het lijkt me een superbijzondere uitdaging om een deel van dit boek om te zetten in een script. Om te ontdekken hoe dat werkt, maar ook om te ontdekken - voor mezelf - of ik het zou trekken als anderen hier hun eigen invulling aan zouden geven. Als acteurs. Als regisseur. Als filmer. Als Iemand Anders Dan Ik.

Eigenlijk is het een cursus in loslaten.

Daarnaast volg ik eind deze maand een online training van Patty Golsteijn: UNFINISHED BUSINESS WEEK. Ik heb in het verleden behoorlijk wat geprioriteerd, afgerond, opgeruimd en afgevinkt...maar Patty haalt er echt de bezem door. Haar credo is niet voor niets 'cut the crap!'. Mijn ervaring met opruimen op één gebied in je leven (je huis, je werk, je lijf, alle eigenlijk) is dat het ALTIJD zijn weerslag heeft op andere vlakken in je leven. En dat het ook weer met loslaten te maken heeft.

Weer dat loslaten.

En eigenlijk vind ik dat wel weer eens nodig. De zomer is een mooi begin hiervoor! In 2001 stond op mijn visitekaartje 'Niets is sterker dan een idee waarvoor de tijd is gekomen'. Dat schreef ik in 2013 ook in mijn boek. En varianten daarop omarm ik ook van harte. Zoals deze:

'Wanneer het in je hart tijd is om dingen los te laten, gaat het als vanzelf'.

En daar kijk ik ook erg naar uit. Ooit, toen ik begin twintig was, gooide ik eens bijna alles wat ik had, weg. Mijn bed (het matras hield ik). Oude schetsen van de kunstacademie. Kleding die te groot was geworden (ik had inmiddels ook een aantal kilo's losgelaten, heel fijn was dat). Meubels waar ik niet meer blij van werd. Gedoe, geneuzel, overbodige zooi. En ik hield wat ik het koesteren waard vond. Foto's van mijn ouders. Boeken die door de jaren heen met me mee waren gereisd. Mijn computer (dat was begin jaren '90 nog een apart ding, in plaats van die dna-extensie die het nu is). Vrienden. 

En nu doe ik het dunnetjes over. Ik zal niet zoveel loslaten als dat ik bijna twintig jaar geleden deed. Maar ik zal koesteren wat ik wil houden, met fris vrijgekomen ruimte voor alle mooie en intensieve, gave werkzaken en privézaken die mijn pad kruisen en waar ik voor gá. Ook dat is de zomer. Opnieuw opladen. Frisse wind en zonnestralen in je huis, hoofd, hart en lijf. 

Misschien is het ook iets voor jou. Wie weet! Check m'n vlogje op Periscope:

ONTWIKKELEN

Er is een tijd van zaaien en oogsten. En ok de tijd daar tussenin moet fijn en nuttig zijn. Daarom heb ik veel tijd geïnvesteerd in het updaten van mijn online trainingen, want als er IETS aan verandering onderhevig is, zijn het sociale media wel. Bijvoorbeeld de les over ZAKELIJK GEBRUIK VAN FACEBOOK. Die les was al best nifty, maar de afgelopen weken nam ik er 30 video's over op, die de gehele voorgaande les vervangen. In deze nieuwe les staan talloze handigheden over engagement op Facebook, targeted advertising, de sales funnel en nog veel meer. En ik heb er 4 superhanidge WorkSheets bij gemaakt, zodat mijn cursisten direct de vertaalslag kunnen maken naar hun eigen situatie. Het was nogal PLOETEREN deze keer, want de hittegolf van afgelopen week was aanstaande, en ik wilde héél graag dat alle video's af zouden zijn wanneer het kwik de dertig graden Celcius zou aantikken. Dat betekende dat ik een weekend door moest werken. Vind ik doorgaans niet zo erg, vooral als ik daarna een paar dagen de stekker uit de werkzaamheden kan trekken (en dat is gelukt, compleet met poedelen in het zwembad in de tuin. Zwembad in de tuin? Ja. Opblaas. Geeft niet. Hartstikke fijn!). Naast de Facebook-training worden ook andere trainingen geüpdatet en wordt het lesaanbod uitgebreid met nieuwe trainingen.

En ik werk aan een NIEUW BOEK. Ik verwacht dat het dit najaar klaar is. Ik lig ietsje achter op mijn planning, maar dat is voor nu okee. Ik maak er bijna iedere dag tijd voor vrij. Het helpt me ook dat ik veel andere schrijvers op Facebook en elders online zie, die zelf ook tijd vrijmaken om hun nieuwe boeken zo snel mogelijk en zo goed mogelijk te laten verschijnen. Hun aanwezigheid waardeer ik enorm, en ik ontleen er extra motivatie aan, voor zover ik dat nog nodig had. Want ik word ZO BLIJ van het nieuwe boek. Het gaat deze keer over een werkgerelateerd onderwerp. Daarbij passeert ook het thema van mijn eerste boek de revue. En dat is helemaal okee! Deze zomer neem ik interviews af ten bate van het boek. Het is ook leuk om nu eens zélf degene te zijn die mensen interviewt voor mijn boek, in plaats van dat ik wordt bevraagd over mijn epistels. Neemt niet weg dat de media welkom zijn wanneer het verschijnt. Maar voorlopig ben ik er nog wel even mee bezig!