Periscope #OnlineCommScope 7: Knagende Vragen bij E-learning

That's a wrap! Vanmiddag was de editie 7 van de e-learning sessie van #OnlineCommScope live te volgen via Periscope. In de afgelopen week kreeg ik een aantal vragen via mail en anderszins toegestuurd, en ik heb ze verzameld en beantwoord in deze uitzending. Het leek me namelijk handig dat anderen ook van deze kennis zouden kunnen profiteren.

Speciale gast vandaag was Jan Willem Alphenaar, vakgenoot en goede online professional, spreker en auteur. En sinds een tijdje maakt hij ook e-learning over social media, net als ik. Ik vond het hartstikke leuk dat Jan Willem in m'n studio was en we hebben veel dingen besproken, voor, tijdens en na de opname. Jeuj!

Deze uitzending is ook nog eens bizar goed bekeken! Dat kwam best als een verrassing, want tijdens de scope zagen we alleen een handvol kijkers die vanuit de app keken. Maar via de web-interface keken er in totaal 1581 mensen live naar de uitzending. Wow! Bizar! Blij mee! En tegelijkertijd denk ik: fascinerend. Een app die het toch primair van de mobiele app moet hebben krijgt meer traffic via de socials op laptops dan via, eh, de app. Wonderlijk, tenzij...het bereik van Periscope uitzendingen primair wordt getriggerd via de social mediakanalen van de broadcasters en hun netwerk. En ja, dat heeft dus ZÓ'N groot verschil in statistieken tot gevolg. Reden temeer om sociale media in te zetten voor je broadcasts.

Ik vond het aantal kijkers via de app erg laag. Maar via de webinterface ging het dus - soort van - door het plafond! Ik vermoed dat het te maken heeft met het een mengeling van deze zaken: 

  1. Men kijkt niet langdurig via de app, maar wel in aparte webschermpjes (bv. in de hoek van je laptopmonitor of op tweede scherm);
     
  2. Omdat het een lange uitzending was, worden relatief steeds meer mensen herhaaldelijk met deze uitzending geconfronteerd als ze kijken wie op dat exacte moment aan het streamen zijn;
     
  3. Degenen die de eerdere uitzendingen hebben gezien, weten dat het waarschijnlijk weer een lange stream wordt en besluiten de replay te kijken. Die kijkers komen er dan nog bij;
     
  4. Jan Willem Alphenaar en ik (en anderen) deelden de uitzending via de timeline, en wij hebben beide een aanzienlijke volgerschare en ons netwerk heeft ook overlappingen, waardoor deze en gene wellicht meer geneigd is om te gaan kijken.

Misschien zijn er nog meer factoren die hier een rol in spelen. Eens over nadenken. Maar hoe dan ook: het was superleuk om deze eerste serie te doen, en ik ben blij met hoe het gelopen is. het kan altijd beter, maar dit is een fijne ervaring.