MEERKAT: Live streamen op Twitter

Een paar jaar geleden was het al mogelijk: video live streamen op Twitter. In 2009 gebruikten we Ustream en Qik (inmiddels is Qik overgenomen door Skype). En nu is daar Meerkat, een nieuwe app. Deze kun je koppelen aan Twitter (je registreert met je Twitteraccount) en het werkt bizar eenvoudig. Moet je er iets mee, Meerkat? En waar kun je het voor gebruiken? En gaan mensen dat dan ook doen?

Meerkat is Engels voor 'stokstaartje'. Je weet wel, die  (check die  video !). 

Meerkat is Engels voor 'stokstaartje'. Je weet wel, die  (check die video!). 

Je moet het je voorstellen als een soort live tv via Twitter. Je gebruikt de camera en de microfoon van je iPhone of iPad, en je eigen televisiestation is een feit. Je deelt wat je ziet, al dan niet voorzien van je commentaar. Je laat de wereld door jouw ogen kijken. Net als dat je dat doet met Twitter eigenlijk. Maar dan met live video. De app is gratis (maar dataverkeer uiteraard niet, tenzij je wifi gebruikt). Wat mij betreft overigens een hernieuwd pleidooi voor het aanbieden van flat fees voor mobiel datatransport. Die goede oude tijd, die mis ik wel! 

Je vindt  Meerkat in de AppStore . En in Diergaarde Blijdorp. :-)

Je vindt Meerkat in de AppStore. En in Diergaarde Blijdorp. :-)

Op Meerkat heb je ook followers en je kunt followen. Als je eenmaal aan het streamen bent, zie je de reacties (als die er zijn) van je followers op je livestream in je app rollen. Dat gaat vrij naadloos. Wat zij delen op Twitter, zie jij dus terug in je live uitzending. Dat maakt de interactie vrij direct. Als iemand dus een vraag heeft ("Hee, draai die camera eens naar die Erasmusbrug!"), dan kan jij ervoor kiezen dat al dan niet te doen. Easy peasy. Het is jouw feestje. En iedereen met de link kan je stream bekijken op een iPhone, iPad of desktop. 

Als je het gevoel 'mensen zitten toch niet op mijn livestream te wachten...' bekruipt, laat Meerkat dan alsjeblieft even liggen. Als je je op Twitter, Facebook en elders prima sociaal vermaakt (en je hebt geen stem als een geschuurde beer), dan kan Meerkat weer wel heel aardig zijn. Tenzij je je leven een avontuurlijkheidsfactor van de gemiddelde sanseveria heeft. Dan weet je in ieder geval zeker dat ik je stream voorbij scroll. ;-)

Waar je wel mee moet oppassen, is portretrecht. Als mensen onbewust gefilmd worden en jij gaat dat vrolijk livestreamen, dan ben je eigenlijk fout bezig. Film dus nooit iemand stiekem omdat je dat aan iemand schoen klevende toiletpapiertje zo grappig vindt. Nou goed, dat kan dan weer wél, maar NIET op een manier dat de persoon in kwestie herkenbaar in beeld is. 

Twitter begon ooit als experimentele app, vanuit de gedachte 'joe wereld, hier is 't, kijk vooral wat je ermee kunt doen'. En zo is het nu ook met Meerkat. Er is niet een vooraf bedachte reeks aan toepassingsmogelijkheden gepubliceerd. Apps bestaan (en sterven) bij de gratie van gebruikers. Zij bepalen namelijk zelf wel wat ze er mee willen (of niet). 

Ik verwacht dat good old Grumpy Cat in no time trending zal zijn op Meerkat. Nu hopen dat de celebs Meerkat nog heel even met rust laten. En of Meerkat het op lange termijn gaat redden? Geen idee. We gaan het merken. 

Mijn eerste Meerkat stream ging over de nieuwe WeesWijzer / WesternOrphans postkaarten die ik aan het ontwerpen ben voor de webshop. Want na die toffe kerstkaarten dacht ik: er zijn zoveel meer gelegenheden om kaartjes te sturen aan mensen die dat echt even kunnen gebruiken. Dus die ben ik aan het maken. Geen huilie-huilie kaarten over weeskindertjes. Maar wel kaarten volgens eigen ontwerp en met diverse sentiments / wensen erop. Ik gad dus een preview van de eerste 10 ontwerpen via Meerkat en Twitter. 

De wifi was gebrekkig waar ik wilde streamen. Erg spijtig, maar ik moest dus overschakelen op 4G. Dat ging vrij goed. Ik moest er alleen wel even de stream voor onderbreken. Dat was wel jammer. Ik kon trouwens ook nergens (voor zover ik kon zien) mijn tweet aanpassen waarin de link naar mijn Meerkat livestream werd gepubliceerd. Het werd dus zo'n TWEET MET ALLEEN MAAR HOOFDLETTERS, DIE NIEMAND TOF VINDT. Maar ja. What can you do. Ik zeg: hakuna matata (pun intended, check that meerkat!) en we experimenteren vrolijk verder.

Yep, live is live, hij wordt niet online voor je bewaard. Je kunt 'm wel lokaal op je iPhone of iPad opslaan als video. Dat dan weer wel!

Yep, live is live, hij wordt niet online voor je bewaard. Je kunt 'm wel lokaal op je iPhone of iPad opslaan als video. Dat dan weer wel!