ONLINECOMM ACADEMY: online leren op z'n Netflix'

Eos Online Communicatie en de Leergang Online Communicatie & Social Media zijn nu breder dan alleen de integrale Leergang Online Communicatie & Social Media. De online trainingen met daarin meer dan 500 video's en lesonderdelen zijn uitgegroeid tot OnlineComm Academy. Dé plek waar je kunt leren, on demand. Eigenlijk net iets als Netflix. Maar dan online opleidingen over social media, internetstrategie en publiceren. On demand. 

YOU ALWAYS SIT FRONT ROW IN THIS ONLINE CLASSROOM.

ONLINE EN PERSOONLIJK GAAN HEEL GOED SAMEN
Ik geloof in online leren, waar en wanneer je wilt.. Maar ook in persoonlijke verbinding. Dat je weet van wie je iets leert. En dat degene die jou iets leert, ook een verbinding voelt met jou. Dat je niet de zoveelste abonnee bent die geautomatiseerde mailtjes en/of online lessen krijgt. Het zou marketingtechnisch natuurlijk #veul en #veul gelikter zijn als ik álles zou automatiseren voor mijn cursisten. Maar eigenlijk geeft dat me een heel ongemakkelijk gevoel. Om de simpele reden dat ik het zelf niet tof zou vinden dat als ik bij iemand een gave opleiding volg via internet (wat ik regelmatig doe, bijvoorbeeld DIE GAVE CURSUS IERS VAN EOIN en DIE SUPERNUTTIGE CURSUS VAN HENNIE TIBBEN), dat ik dan níet die band met mijn docent zou voelen. Dat ik alleen een transactie zou zijn op iemands bankrekening. Dan zou je je er toch als docent stiekem toch een beetje als een jantje-van-leiden van afmaken. Ik denk dat leren meer is (en zou moeten zijn) dan dat. En Eoin en Hennie snappen dat ook heel goed, daarom zijn zij ook echt betrokken bij hun cursisten. Gaaf is dat! En ik doe dat ook al vijf jaar voor mijn eigen cursisten in de online leergang. Ik ken iedere cursist. Iedere naam. Ik weet wat ze leuk vinden. Vaak ook of ze een huisdier hebben, of een aparte hobby. Fijn vind ik dat. Dat wist je docent op de middelbare school of op de basisschool ook. Op de universiteit of hogeschool wellicht al minder. En toch hecht ik er waarde aan. Niet om cursisten dood te knuffelen (blegh, het idee), maar om meer betrokkenheid te voelen bij hun leerproces.

HOE DAN?
Om te beginnen staan de online lessen in een geavanceerd online leeromgeving. Cursisten een melding dat er nieuwe lesblokken klaar staan. De lessen hierin kunnen zelfstandig gemaakt en ingediend worden. Sommige opdrachten vereisen persoonlijke feedback. Die geef ik dan ook. En cursisten hebben elkaar (en mij) dan al eens ontmoet. Dat maakt het gemakkelijker om vragen te stellen. Je hebt dan minder het gevoel dat je 'nat gaat' als je een vraag stelt. Het is de meest veilige manier van online leren, zowel sociaal als didactisch.

BEGELEIDING EN BIJSTUREN
Als je iets meer betrokken bent bij elkaar, heeft dat een positieve invloed op de leerbeleving. En het is gewoon ook leuker. Zowel voor de cursist als voor de opleider. Ik wil dat iedere cursist voelt dat hij of zij op de eerste rij zit en het onderste uit de kan kan halen. Dat betekent dat ik aan individueel lerende cursisten soms een andere opdracht geeft dan mensen in een groep krijgen. Omdat ik door de case van diegene zie dat diegene daar meer baat bij heeft. Automatiseren en online on demand is te gek. Werkt als een jekko, op z'n Rotterdamst gezegd. Maar persoonlijk bijsturen is ook van belang. Ik denk hiermee de mooie samengang van deze twee werelden te hebben bereikt.

THEMA TRACKS EN BLENDED LEARNING
Ik geef nu vijf jaar blended learning (dus e-learning in combinatie met in real life, klassikale bijeenkomsten). Dat werkt hartstikke goed, met name voor strategievraagstukken. Dus blended learning blijf ik hanteren. Behalve voor mensen die zich een paar praktische vaardigheden eigen willen maken. Voor hen zijn er online deel-opleidingen (THEMA TRACKS) beschikbaar in de ONLINECOMM ACADEMY. En dat kan dus op z'n Netflix' met een jaarlicentie, of per deelopleiding.

NIEUWE OPLEIDINGEN
Omdat het curriculum zo gegroeid is, heb ik gekozen voor een uitgebreide vorm van mijn opleidingsaanbod. Zodat meer mensen op maat kunnen leren. Ook komen er steeds meer cursussen bij. Ook cursussen die wat onderwerp betreft niet 100% in het totale curriculum van de Leergang Online Communicatie & Social Media passen. Een fijn avontuur vind ik dat. Verwacht echter geen hondenfluistertrainingen of mindfulnesstrainingen in de OnlineComm Academy; ik kies voor opleidingen die wel echt te maken hebben met social media, het online communicatievak en publiceren. Die opleidingen maak ik (weer) zelf. Zoals INDIE PUBLISHER. Daarnaast ga ik ook partnerschappen aan, soms met oud-cursisten, die zelf geïnspireerd zijn geraakt en zelf een online opleiding opzetten over één aspect van hun expertise. Was denk ik niet gebeurd als ik ze niet persoonlijk had ontmoet als docent. En met andere professionals die nuttige opleidingen ontwikkelen die inhoudelijk gerelateerd zijn aan mijn online opleidingen. Leuk vind ik dat. een combinatie van #zellufdoen en #samendoen. Jeuj!