Alternatieven voor Facebook vliegen je om de oren

Ze vliegen ons ineens om de oren, de alternatieven voor Facebook. App.net, Ello, Path (alleen als app), en sinds een tijdje ook Tsu ('Sue'). De gemene deler van de alternatieven is dat ze allemaal aangeven dat ze beter met jouw gegevens omgaan, je niet exploiteren en je laten ontsnappen onder het F-juk. Of deze nieuwe netwerken allemaal doen wat ze beloven en of ze aanslaan, is even afwachten. Het leuke is dat je het niet 100% kunt voorspellen. Volop ruimte voor menselijk grillig gedrag om het te maken of te breken.

 

Wat Tsu zelf zei nadat ik mijn profiel aanmaakte: 

It’s an honor to have you as a new member of this unique user-owned community. We have been working hard to build tsu.co (pronounced ‘sue’) with the purpose of breaking the old rules of social publishing by creating a fair economic model where content creators’ ownership is respected, where they are fairly incentivized and where their content is protected.

tsu.co is a community for authentic engagement. We work day and night to keep it original, safe and accessible to our users. Please treat it respectfully; users who spam will be banned in order to preserve the community.

While we certainly encourage you to grow your audience through original content and earnest engagement, we do not allow spamming as a means to gain more followers. Users who post or comment with the spamming language (e.g., follow me/ follow you, share4share, followback, etc) will be banned. Our priority is the authenticity and safety of this community.

Dit klinkt lekker streng. Maar ook wel vastbesloten om het een 'schone', spamvrije omgeving van te maken. En dat is lovenswaardig. 

Naast het feit dat we moeten afwachten in hoeverre deze platforms het 'gaan redden', vind ik eigenlijk nog belangrijker dat de verschillende platforms ook echt verschillend zijn. In die zin dat enkele basiselementen de variabelen zijn op alle platforms. Deze basiselementen zijn:

Gebruikers. Ieder sociaal netwerk heeft een eigen publiek, bestaande uit early adopters, de volgers en afwachtende lurkers. De samenstelling van deze groep varieert op basis van onder meer:

CULTUUR.
Ieder sociaal netwerk heeft eigen geschreven en ongeschreven gedragsregels. Spammen en zelfverheerlijking wordt soms toegestaan en soms keihard afgestraft. Jezelf retweeten is suf. Twintig keer per dag op Facebook iets plaatsen is ook suf (sterker nog, pathetisch). Je huisdier op LinkedIn: not done. Dat soort dingen. Naast die universele regels ook meer specifieke culturele 'regels': App.net heeft met name tech professionals in het netwerk. Als je daar iedere dag I Can Haz Cheezburger-katten zou posten, wordt het daar nooit iets met je. Ello heeft een enorme experimentele creatieve crowd opgebouwd, en dat zie je terug aan de manier waarop beeld wordt getoond. Professioneel. 

INFORMATIE.
Welke informatie mensen gaan delen op Tsu (en willekeurig welk ander sociaal netwerk) bepaalt voor een groot deel of mensen er terugkeren en of ze het leuk en nuttig vinden. 

VRIENDEN.
Als er supernuttige informatie op jouw fijne nerd-netwerk staat maar je komt er niemand tegen, kun je je een beetje een roepende in de woestijn voelen. Dat had ik in 2007, toen ik na een paar heerlijke Twittermaanden in New York ineens terug naar Nederland kwam, waar nog vrijwel niemand op Twitter zat. Maar ik wist dat het groot ging worden, want ik had het zelf al ervaren in de VS. Het was dus een kwestie van 'volhouden'. Die garantie hebben we overigens niet voor de andere sociale netwerken. Want er zijn al netwerken, en dat is toch een duidelijk verschil met 2007. 

MOBIEL GEMAK.
Als een sociaal netwerk geen app heeft, wordt het lastig om het 'op je radar' te houden. Ello heeft op dit moment nog geen goed werkende app, en de mobiele site is een beetje behelpen. Dan ben je alle luxepaardjes eigenlijk al meteen kwijt; zij hebben een lage tolerantiegrens voor experiment en bèta-fases van websites en applicaties. Alles moet bij hen 'helemaal áf zijn'. Ik vind het zelf eerlijk gezegd niet zo'n probleem als een app nog niet optimaal is. Ik denk dan: het komt wel. En wat er is, is ook goed. Niet alles hoeft glossy en af te zijn. Alles wat 'af' is, haalt de ruimte voor rommelig experiment weg, en daarmee ook de mogelijkheid om nieuwe plannetjes uit te proberen. Als je in de tech-industrie werkt, liggen je resultaten onder een loep. Ik denk dat men daar iets relaxter mee om mag gaan. Maar hey, dat is mijn mening. :-)

Heb jij een account op Tsu? Of Ello? Of een ander alternatief voor Facebook?