We netwerken massaal zakelijk online - 1 hele dag per week

We netwerken massaal. Niet alleen privé, maar veelal ook zakelijk, en met name online. Dit nieuws las ik op ZZP Barometer. En het verbaast me niet echt (dus echt nieuws is het niet voor me. Maar toch). Zelfstandige professionals zijn continu verbonden met hun netwerk. Niet alleen omdat ze dat gericht doen vanuit hun marketingstrategie, maar ook omdat ze met hun netwerk worden geconfronteerd wanneer ze 'alleen even op Facebook kijken'. Want het zakelijke en privénetwerk zijn inmiddels steeds meer met elkaar verweven geraakt. En dat is prima.

 

Ik betwijfel dat iemand nog kan zeggen dat het zakelijke en privénetwerk strikt gescheiden zijn. En dat is ook helemaal niet erg. het betekent alleen dat de kwalificatie van de netwerktijd niet waterdicht is. Want een percentage van de zakelijke netwerktijd is dus óók privé, en andersom. Ziggo initieerde het onderzoek dat door ZZP Barometer is uitgevoerd. Er werden 1.269 zzp'ers bevraagd. Ik weet niet echt of dat een representatief genoeg beeld schetst. Maar hoe dan ook: netwerken is de kern van de groei van business. En dat dat een groot deel van de werktijd opslokt...dat lijkt mij een oorzaak-gevolg kwestie.

“Zzp’ers verbinden zich met elkaar in netwerken om zichzelf en anderen te versterken,” zegt Tim Wolff, Director Small & Medium Business bij Ziggo, naar aanleiding van het onderzoek. En het ís ook zo: want als zzp'er heb je elkaar ook nodig om een sterkere positie te verwerven. De tijden zijn veranderd. En we weten dat diegene overleeft, die zich weet aan te passen aan veranderende omstandigheden.