Nieuwsvoorziening en overleggen nieuwe stijl

Sinds ongeveer een maand heb ik een iPad (dat is natuurlijk geen breaking news, maar maak je vooralsnog geen zorgen over de oudnieuwsfactor van deze blogpost. Komt goed). Toen ik driekwart jaar geleden over de iPad hoorde, had ik er eigenlijk niet eens zo'n positief beeld bij. Een soort iPod Touch die teveel groeihormonen had gebruikt, zeg maar. Geen camera, niet bellen...wat móest je er eigenlijk mee? In de Tech45-podcast was ik er ook vrij sceptisch over. Maar toen het apparaat dan toch in Nederland werd uitgebracht...stond ik toch in de rij. Aanvankelijk bij iFactors in Rotterdam, maar al snel werd ik gebeld door een twittergenoot die wist te melden dat er pallets vol stonden bij de MediaMarkt. De iPad was dagenlang trending topic op Twitter. Alle voordelen en jubelverhalen over het apparaat zijn je dus ongetwijfeld al bekend. Maar de iPad blijkt niet alleen een geinige gadget met superinteressante features; het heeft ook mijn manier van werken veranderd. En dat vind ik eigenlijk interessanter. Que pasa?

Overleggen


Tijdens mijn overleggen gebruik ik minder vaak pen en papier. De overlegagenda, alle stukken, mails en presentatiemodellen staan allemaal in startscherm klaar voor gebruik. Jammer dat het ding niet kan multitasken, maar die irritatie valt al snel weg als je voor ieder document een starticoontje op het homescherm maakt. Zo ben ik bezig met de oplevering van een nieuwe mediawebsite voor een van mijn opdrachtgevers. Tijdens het overleg had ik de testomgeving van de website klaar voor beoordeling op mijn iPad. Mijn opdrachtgever (de directeur van het mediabedrijf) kon dus direct zien welke aanpassingen waren gemaakt en hoe het er precies uitzag. De overlegagenda stond klaar in een Google Doc, en aanpassingen en speciale vragen kon ik er direct in noteren. Handig voor de follow-up. Het voordeel: de snelheid en de toegankelijkheid van de Google Doc. Ik kon van bepaalde afbeeldingen meteen een schermafbeelding maken en deze mailen naar de opdrachtgever. Iedereen had exact dezelfde informatie, niemand hoefde nog stukken te kopiëren. Tijdwinst dus. Alles ging veel efficiënter (behalve dan het tijdverlies door de opdrachtgever die een demonstratie van de iPad wilde, maar dat terzijde ;-)).


Je zou denken dat precies deze manier van werken ook ideaal werkt met een laptop. En toch ervaar ik dat anders. Met een laptop zit je Echt Achter Een Computer. Een iPad is een blaadje papier / presentatiemodel / bespreekstuk in één, in de verschijningsvorm van iets laagdrempeligs. En tijdens overleggen waarin het om Echte Dingen En Grote Stappen gaat, wil je niet teveel afstand tussen jou en je gespreksgenoot. De iPad voorziet vooralsnog in deze behoefte. En overleggen worden prettiger. I love it.


Nieuwsvoorziening


Fb01 Sinds ik de iPad heb, gebruik ik ook de app FlipBoard. Heb je waarschijnlijk ook al tachtig verhalen over gelezen, dus laat ik je niet vermoeien met oude koek. Wat ik er in het bijzonder fijn aan vind: de manier waarop je het nieuws uit sociale media krijgt gepresenteerd. Inmijn beleving vallen andere nieuwsberichten me op dan ik normaliter zie in mijn Twitter timeline. Omdat ik niet alleen een korte tweet lees met een linkje erbij. Want als de tweet saai geschreven is, klik ik niet op de link. Zoveel is zeker. Maar als ik de tweet in magazinevorm krijg gepresenteerd, bijvoorbeeld als een foto of filmpje met bijschrift, dan is de kans groter dat ik er een mening over vorm, er meer geïnteresseerd in raak of anderszins de waarde ervan kan peilen. Wat kan veroorzaken dat ik andermans nieuws als waardevol stuk retweet of er op een andere manier iemand blij mee kan maken. Het is wel zo dat FlipBoard andere Twitter-apps niet vervangt. En dat hoeft ook niet: iedere app heeft een eigen functie. Waar Twitterapps zo compleet mogelijk ambiëren te zijn, verkennen apps als FlipBoard nieuwe wegen van nieuwspresentatie. Het is eigenlijk een 'omvormingsmedium'. Het maakt een selectie uit de sociale media die jij volgt en brengt het nieuws vrij random (er zitten af en toe werkelijk bizarre combinaties tussen!) maar buitengewoon grafisch aantrekkelijk naar je toe. Een bijzondere manier van nieuwsvoorziening.


Wat FlipBoard veroorzaakt (althans, bij mij) buiten het feit dat het een geinige nieuwsapp is: een groeiende bewustwording over een bepaalde manier van nieuwsvoorziening vanuit organisaties richting doelgroepen. Je kunt op een meer laagdrempelige wijze nieuws presenteren, acties onder de aandacht brengen en de doelgroep (ik bedoel eigenlijk te zeggen: mensen) zelf laten participeren in jouw berichten. Je kunt namelijk vanuit FlipBoard reageren op tweets, foto's, Facebookberichten en blogs.


Fb02


In mijn ogen staan we aan het prille begin van iets prachtigs. Online communicatie blijft zich snel ontwikkelen en het mooie is...wij zijn er deel van. En jij ook!