Twitter en gij zult vinden

In 2009 zocht ik nog heel intensief naar allerlei informatie op Google. Dat doe ik af en toe nog wel eens. Maar steeds vaker vind ik alle informatie die ik nodig heb op Twitter. Als ik achtergronden zoek, data van belangrijke gebeurtenissen en blogposts ga ik nog steeds te rade bij Google. Maar op het moment dat ik iets zoek dat onderhevig is aan actualiteit, zoals de WK-finale, huldiging Nederlands Elftal in Amsterdam, aanwezigen op congressen en de Tour de France, dan blijkt Twitter toch echt mijn beste vriend. En ook voor meer algemene nuttige informatie is onze blauwe vogel het snelst en gerichtst

Tot deze conclusie kwam ook DutchCowboys.nl afgelopen week. En terecht. In hun blogpost is te lezen:

"Twitter inmiddels 800 miljoen zoekopdrachten per dag verwerkt. Dit betekent meer dan 24 miljard zoekopdrachten per maand en dat is bijna 100% meer dan Bing (4.1 miljard) en Yahoo (9.4 miljard) samen."

Achthonderd miljoen! Per dag! Dat is veel! Het is dan wel weer zo dat Twitter als zoekmachine wel heel effectief is voor actualiteiten, maar als duurzamer naslagwerk is het eigenlijk ongeschikt. De database van Twitter onthoudt slechts enkele dagen trefwoorden in de zoekfunctie. Iedere tweet houdt wel een uniek internetadres. Ook worden tweets door Google geïndexeerd. Maar daar heb je dan dus inderdaad wel Google voor nodig. 

Ik denk dat de kunst van het vinden steeds meer afhankelijk is van relevantie en maatwerk. Het is aan ons om steeds handiger te worden in het vinden van de gewenste informatie. Wellicht is het ook een teken aan de wand van Twitter: een fikse vergroting van de servercapaciteit van Twitter zou een mooi geschenk zijn aan de online wereld.