Onder de waterlijn van de Twitterijsberg: direct messaging

Wie op Twitter communiceert, kent de kracht van direct message. Ik vergelijk het wel eens met een ijsberg. Als Twitter een ijsberg is, zijn publieke tweets wat je boven de waterlijn ziet uitsteken. De direct messages (de geïntegreerde mailboxfunctie) vormen alles wat zich onder die waterlijn bevindt. En daar gebeurt veel.

Bezige bijen via direct message

Denk bijvoorbeeld aan nieuwe projecten opstarten met medetwitteraars. Of het zoeken en vinden van een freelancer die tijdelijk werkdruk kan verlichten. Of het organiseren van een flashmob of andere festiviteit. Of even kort iets afstemmen met projectcollega's. Ik word via dm regelmatig als spreker gevraagd. Ook zijn al meerdere relaties via Twitter ontstaan, en het lijkt me voor de hand liggen dat menig conversatie in die sfeer ook via direct message gaat. :-)

Opschonen

Soms kunnen de direct messages je twittermailbox flink doen verstoppen. Net zoals dat je in je e-mailbox gemakkelijk kan overkomen. Veel twitteraars gebruiken handige applicaties voor het deels of geheel verwijderen van direct messages. Ik deed dat tot voor kort handmatig (ik hecht nogal aan mijn conversaties en doe er van nature niet zo snel afstand van), maar vandaag ben ik ook op zoek gegaan naar een programma dat me erbij van dienst kon zijn. Mijn keus is gevallen op een licht programma: Twitter DM Deleter.

LEES VERDER >>


Je kunt één of meerdere dm's verwijderen, of allemaal tegelijk. Ik vind het fijn om nog steeds handmatig een selectie te kunnen maken van de dm's die ik wil verwijderen. Het werkte als een zonnetje! Na drie verwijdersessies meldde het programma wel dat ik maximaal 150 dm's mag verwijderen per uur en dat ik dus even moest wachten voordat ik door kon gaan, maar dat vind ik niet zo erg.

Er zijn ook andere programma's waarmee je je dm's kunt verwijderen. Eén ervan (DM Whacker) heb ik getest maar die vond ik niet zo prettig werken: toen ik aangaf één dm te willen wissen, ging het programma noest door met het verwijderen van berichten die ik had willen behouden. Dan hoeft het voor mij - zeg maar - niet meer.

Het verwijderen van dm's is ook niet iets persoonlijks in de zin dat ik van bepaalde personen de dm's niet zou willen bewaren, maar meer dat ik overzicht wil houden in mijn conversaties. Waardevolle tweets met handige links en informatie erin maak ik eerder 'Favorite', zodat ik ze gemakkelijk kan raadplegen op een moment dat het me schikt.

Exporteren en bewaren

Het is ook mogelijk om je direct messages te exporteren naar een bestand. 'Statshoofd' Michiel Berger (@michielb) ontwikkelde zijn goede mobiele twitterapplicatie 'Twitstat'. In dit programma is het mogelijk om je dm's te exporteren. Handig als je ze wel uit je twitteraccount wil verwijderen maar nog wel wil bewaren. In een Word-bestandje of hoe je ook wilt.

Geen spam alsjeblieft!

Hoewel direct messaging een enorm handige manier is om onder de waterlijn te communiceren, is het niet (ik kan dit niet sterk genoeg benadrukken) de bedoeling dat je als bedrijf met scherpe kortingsacties en verkoopcampagnes je volgers gaat bestoken. Dat werkt als een enorme afknapper. In ieder geval wel bij mij. Het wordt (terecht) opgevat als spam en ongevraagde marketing. Iemand vragen een betaald klusje voor je te doen is iets anders dan je producten proberen te pushen. Onthoud: communiceren op sociale media betekent DIALOOG. Geen eenzijdige reclametoestanden. Dus ook niet via direct message. Echt. Niet.

Gapingvoid
Cartoon is gemaakt door Gaping Void.