iPhone 4G uitgelekt...hoax of echt waar?

Vannacht lag ik even wakker door verkoudheid en keelpijn. Nu is dat niet zo bijzonder, maar wel dat ik op dat moment even keek of er nog iemand wakker was op Twitter (en ja, ik weet hoe dit klinkt). Toen las ik ineens het bericht dat de nieuwe iPhone 4G uitgelekt zou zijn. Een medewerker van Apple zou het apparaat getest hebben en, voorzien van 3G cover (ter camouflage van het nieuwe design) hebben laten liggen in een kroeg in Californië. Na wat omwegen is het toestel op de redactie van Gizmodo terecht gekomen (ze betaalden er $ 10.000 voor) en was 'the cat out of the bag'. Is dit verhaal waar, of was het een hoax, georkestreerd door Apple?

LEES VERDER >>


Is het waar? Of een hoax?

Als het waar is, dan is het een harde les voor Apple én voor medewerker Gray P. (laat ik iets discreter zijn dan Gizmodo). Apple is altijd übermilitant in het beveiligen van prototypes en nieuwe producten. Omdat de naam van de medewerker op straat ligt, wordt het voor hem waarschijnlijk niet gemakkelijk om een andere baan in de branche te vinden. Apple zou de redactie van Gizmodo inmiddels een brief hebben gestuurd met het verzoek het toestel terug te geven, Apple zou ervoor langskomen op de redactie.

Mocht het een door Apple georkestreerde hoax zijn, dan vind ik het allereerst een vreemde timing. De iPad is net uit, er was enorm veel buzz op internet over Apple's nieuwste kindje. Waarom dan uitgerekend nu? Dat heeft Apple toch helemaal niet nodig? Los van de wonderlijke timing zou het wel baanbrekend zijn. Als dit een hoax is, overstijgt deze zonder enige twijfel het niveau van de campagnes met Bassie, Micky, Albert en Gerard. De actie zou ook breken met Apple's gewoonte om toe te leven naar een bepaalde datum waarop een nieuw product wordt gelanceerd. Wat me wel opviel is dat het lettertype op het briefpapier (rechtsonder in de hoek) een lettertype is dat jaren geleden werd gebruikt (voor zover ik me herinner was dat de Garamond 10% versmald). Tegenwoordig wordt een schreefloze letter gebruikt. Maar het zou kunnen dat het oude type nog wordt gebruikt op corporate briefpapier. Ook zag ik een opmerking op Twitter over de omvang van een juridische brief. Die zou in dit geval te kort zijn.

Ik weet niet of het een hoax is of dat het echt waar is...op de sociale media gonst het van de geruchten en meningen. Wat mij betreft: als de iPhone 4G er echt zo uitziet en de genoemde functies heeft, ga ik op welke datum dan ook voor de deur liggen wachten.