Men kwettert wat over Twitter

Als je nog niet wist wat Twitter was, heb je de afgelopen tijd het nieuws niet gevolgd, de afgelopen twee jaar deze blog niet gelezen kun je het hier lezen. Inmiddels ben ik bijna 'twitterjarig': sinds maart 2007 zit ik op Twitter. En het heeft me veel opgeleverd: leuke opdrachten, snelle nieuwsfeiten, gezellige twevenementen en meer vakkennis. Maar laat ik het daar even niet over hebben. Want Twitter is ineens verwikkeld geraakt in een publieke discussie: 'wie is er nu sneller met het nieuws'. Er worden zelfs venijnige stukken over geschreven. Mijn mening? Vorige maand vond ik het nog opvallend en bijzonder dat andere media (dan de reguliere) sneller kunnen zijn. Dus ook Twitter. Maar nu? Lekker belangrijk wie het allersnelst is. Veel interessanter is wat mij betreft het bredere nieuwsspectrum dat Twitter oplevert.

Het verschil in nieuwsperceptie kan ik weer eens uitleggen aan de hand van dit voorbeeld: vergelijk de nieuwsbeleving van de aanslag op de Twin Towers eens met het (ja, daar komt 'ie weer, voor het laatst wat mij betreft, want anderhalve maand geleden zwengelde ik het al aan) de vliegtuigongelukken in de Hudson en, recenter, op Schiphol. Ik herinner me als de dag van gisteren de beelden van de instortende Twin Towers, die als een soort mantra de hele dag door op televisie te zien waren. Hoe anders was het bij de recentere ongelukken. Ik keek niet de hele dag naar de televisie. Ik volgde wat men erover zei via verschillende media....

Lees verder >>


... en via verzamelpunten als Zcapes (ga dat ontdekken!), Flickr, Startpagina, Twitter en ja, ook de reguliere media. Het levert toch een breder perspectief op. En DAT is nu precies wat ik er prettig aan vind. De vraag 'Wie was het eerst met het nieuws' is wel een leuke, maar wel een die vooral bij journalisten thuishoort (terecht, overigens). Maar aangezien ik geen rasjournalist ben maar een web-savvy communicatieadviseur, bekijk ik deze vraag iets anders. Ik heb meer interesse in het vergaren van diverse gezichtspunten van een situatie. En of het ene medium nu twee nanoseconden sneller of trager is  dan het andere...I couldn't care less. Het palet aan diverse bronnen vind ik juist prettig. Dus als medialand nu verder gaat ruziën over wie het eerst is met het nieuws...struin ik het web af. En de radio. Ook leuk.

Relevante links

>> Nu.nl over de snelle internetters

>> CNN maakt er geen probleem van dat Twitter sneller is :-)

>> Twitter Search / #schiphol