Aandacht op sociale netwerken: niet smeken!

Vandaag zag ik op de blog van Erno Hannink een leuke videopost van Loic le Meur. Centrale boodschappen: 1. bloggen kost tijd en moeite; 2. als je aandacht wilt op sociale platforms, dan moet je het zelf doen.

Ik vind het leuk om Le Meur zo uitgesproken zijn mening te zien geven. Ik herkende elementen namelijk wel, en ik ben blij dat door anderen stevig onder woorden wordt gebracht. Want wat gebeurt mij regelmatig? Veel mensen weten we inmiddels online te vinden. Afgelopen week ben ik zelfs de 'oppertwitteraar' genoemd in een artikel over Twitter. Of ik echt de oppertwitteraar ben, weet ik niet, want er zijn echt mensen die langer en nog intensiever op mijn favoriete netwerk zitten. Maar dat terzijde. Het gebeurt regelmatig dat ik per mail verzoeken krijg om over iets specifieks te bloggen of te twitteren. En soms zijn deze verzoeken zo direct dat ik ze eerlijk gezegd als een beetje irritant ervaar. Als het een onderwerp is waar ik zelf iets mee heb, dan overweeg ik altijd wel of ik het boeiend / relevant / leuk genoeg vind om over te publiceren. Maar soms zie ik het verband niet en heb ik geen behoefte te schrijven over iets dat ik al dan niet 'pusherig' krijg aangereikt. Het ergste voorbeeld vind ik wel die keer dat ik een bijeenkomst over bloggen had bijgewoond, en dat iemand in opdracht van een van de sprekers me platspamde (zes berichten via e-mail en twitter) met verzoeken om toch vooral OVER HAAR OPDRACHTGEEFSTER te bloggen/twitteren. Erg vervelend, want het laat dus ook zien dat deze en gene dat gesmeek zelfs uitbesteedt. Dit hoort in mijn beleving niet in de online communicatiecode. Bovendien dwing je er geen respect mee af. Integendeel. Ik dacht juist, hoe zal ik het zeggen, minder enthousiast over de spreekster. Dat was een kater!

Het slimste wat je kunt doen als je aandacht voor bepaalde onderwerpen wilt, is ZELF PUBLICEREN. Als je onderwerp boeiend is en interessant voor doelgroepen, wordt het echt wel opgepikt door degenen die wellicht langer bloggen en twitteren dan jij. Dus wat let je? Open een twitteraccount en/of blog, kijk hoe anderen zich gedragen en wees waardig. En zoals een twittergenote aanvullend aangaf: 'wees aardig!'.