Open standaarden in het onderwijs

Opensourcecrave0De meeste mensen in mijn netwerk weten wel dat ik een voorkeur heb voor open source software en webtoepassingen. Ik geloof nu eenmaal niet in monopolieposities in internetland. Wel in zelfredzaamheid en innovatie. Gelukkig is het fenomeen open standaarden ook in de onderwijsbranche aan het doorbreken. Via verschillende kanalen (goede-vriendin-W-de-hoofdredacteur, de onderwijsblog van Andre Manssen, een persbericht, mijn RSS-feeds) kwam mij ter ore dat de Onderwijsraad, het adviesorgaan voor de regering op het terrein van onderwijs, op 3 september het advies 'Onderwijs en open leermiddelen' heeft uitgebracht. Hoera!

Uit mijn ISpwijzerperiode bij Kennisnet Ict op School weet ik nog dat er grote verschillen bestaan tussen de mate van inzet van ict op scholen. Open leermiddelen zouden een grotere impuls moeten krijgen. De Onderwijsraad vindt dit een superplan en geeft aan dat dit tot 'een versterking van de vakinhoudelijke en didactische professionaliteit van de leraar' leidt.

Laat ik nu net bezig zijn met de voorbereidingen van een nieuw web 2.0-project in onderwijsland. Dat treft! Zodra ik er meer over kan vertellen (ik houd het nog even spannend) doe ik dat op deze blog!

Meer weten?

Meer lezen over het advies van de Onderwijsraad? Kijk HIER.

Lees het persbericht

Bekijk HIER de krokante presentatie

Bekijk HIER de informatiewijzer over Open Source in het onderwijs van Ict op School