@maximeverhagen: 'Goh, twitter jij ook...?

Toen ik deze week - zoals gewoonlijk - tussen de bedrijven door wat twitterde, kwam ik ineens Maxime Verhagen tegen. Het was al bekend dat de minister sinds kort laat zien waar hij op dat moment is en wat hij aan het doen is: www.hierisministerverhagen.nl. Een bondige site, er staat geen woord teveel op. En nu twittert Maxime dan ook. Hij is wel zo eerlijk om aan te geven dat hijzelf af en toe twittert, en dat hij wordt bijgestaan door een ghost-twitteraar.

Lees verder (inclusief links!) >>

Maxime


MaximetwittertIk kon me al zo voorstellen dat hij een slimme communicatieadviseur heeft die zelf ook dol is op web 2.0-toepassingen en daarin een meerwaarde ziet: als de overheid transparanter wil communiceren, dan ga je toch online? Ik had het zelf kunnen voorstellen. En het klopt: communicatiebureau Politiek Online heeft de minister zijn eerste twitterweken doorgesleept. Waar ze overigens nogal trots op zijn. Webtoepassingen in communicatieland zijn wat mij betreft altijd aan te raden. Het levert veel op...mits wijs ingezet. Het doet alleen nu wel een beetje zeer strategisch aan. Hoe zal Verhagen zich ontwikkelen als tweep? Ik denk dat dat het plan kan maken of breken. Natuurlijk twittert hij (of de adviseur in kwestie, dat weet je nooit) over terloopse zaken en ook over meetings in zijn agenda, maar of de authenticiteit als twitteraar overeenkomt met de transparantie in politiek, dat valt te bezien. Ik hoop voor Verhagen dat zijn ghosttwitteraars hem snel helemaal 'los' laten twitteren, want tweeps vinden het veelal niet prettig om te kletsen met mensen van wie je niet zeker weet of het wel echt diegene is. Authenticiteit is juist een van de kernkwaliteiten van Twitter. In mijn twitternetwerk, in ieder geval. Dus ik snap enerzijds wel dat Politiek Online trots is op hun prestatie, maar wellicht halen ze het effect weg door extern te communiceren dat Verhagen niet altijd zelf twittert. Als communicatieadviseur is het beste dat je kunt bereiken...zelf oplossen. Dat zaken vanzelf gaan. Om zelf de credits op te eisen gaat mij wat ver. Maar goed. In de VS zijn er ook veel PR-bureaus die bloggen uit naam van bedrijven. Ik heb er vorig jaar met verbazing naar gekeken, toen ik presentaties hield tijdens mijn New York Corporate Blogging Trip. Mijn advies aan minister Verhagen zou zijn: ga zo snel mogelijk zelf twitteren, neem actief deel aan het netwerk. En blijf vooral jezelf, hoe moeilijk dat wellicht ook is in het politieke veld. Dat adviseer ik bedrijven ook altijd als ik hen help integreren in web 2.0-toepassingen en netwerken.

Het is dan ook zo dat door een deel van de Twitter-gemeenschap (ik weet het, dat klinkt eng, maar het valt mee) enigszins afwachtend wordt gereageerd. Niet vreemd, als je bedenkt dat het een als communicatiestrategie wordt ingezet. Toch zijn er wel laagdrempelige, spontane reacties. Wat te denken van deze, deze, deze en deze?

Even de actualiteitjes over Maxime op dit moment: hij zit nu in New York, heeft gisteren gelunched met Condoleezza Rice (en dacht meer aan werk dan aan eten), straks gaat hij met de MP praten over beleid over buitenlandse betrekkingen. Zou hij de bevindingen ook twitteren? Als ghost-twitteraar stel ik voor: '@all: JP heeft het naar zijn zin in NYC. Zou hij nu ook nadenken over deze kwestie of dwalen zijn gedachten af naar...ja, waarnaar eigenlijk?'