Veelzijdig bezig zijn vereist organisatietalent

Communicatieadvies, schrijven, interviewen, vodcasten, Schaatsreporter, bloggen...Eos Communicatie heeft het er maar druk mee. En dan ook nog in verschillende branches. Hartstikke leuk natuurlijk, en de combinatie van deze werkzaamheden vormen voor mij samen de ideale manier van werken. Ik vind het van nature leuk om verschillende dingen tegelijk te doen. Eigenlijk gaat dat vanzelf bij mij: als ik in een creatief proces voor het ene project zit, wil er nog wel eens een nieuw idee voor een ander project opkomen. Tja, creativiteit laat zich niet dwingen. Daarom geef ik het juist ruimte! Maar wel op een handige manier in banen geleid. Ik laat me daardoor faciliteren door allerlei webtoepassingen die mijn werkgemak vergroten. Slim lifehacken dus.

Ideeën die me op onverwachte momenten invallen, mail ik direct naar mezelf met een specifiek trefwoord in de onderwerpregel, zo herken ik die mailtjes automatisch als ik thuis mijn mail binnenhaal. Sommige mailtjes laat ik dan ook automatisch in een aparte map binnenkomen, die codeer ik dan met een bepaalde kleur. In één oogopslag heb ik dan mijn ideeën bij elkaar. Soms twitter ik ideeën ook wel aan mezelf. Vaak zijn het ideeën waar iemand anders ook wel iets aan zou kunnen hebben. En omdat ik graag kennisdeel, is het best handig om mijn Twittervrienden van ideeën te voorzien. Ik kom immers ook aan veel goede tips door hen!
Een andere manier is de ouderwetse hard-copy manier: ik schrijf dagelijks in mijn Moleskine-notitieboekje welke dag het is en over welk project mijn aantekening gaat. Aan het einde van de werkdag kijk ik dan of er Belangrijke Zaken in staan, en die handel ik af. Soms heb ik een beetje teveel ideeën voor één dag, en dan spaar ik ze op voor het weekend. In een verloren uurtje kan ik dan de follow-up verzorgen. Vaak plan ik dan al een moment in de werkweek om te lifehacken (anders snaai ik teveel van mijn vrije tijd af). Ik ontvang namelijk ook honderden RSS-feeds in mijn Bloglines-account, en als je die een paar dagen niet in de gaten houdt, ligt er ineens een Himalaya aan nieuwsfeeds op je te wachten. Ik plan er dus tijd voor.

Om genoeg ruimte in computer, hoofd en huis te houden, probeer ik er zoveel mogelijk voor te zorgen dat mijn bureau opgeruimd blijft. Want werken in een rommeltje...daar word ik niet vrolijk van. En al helemaal niet productief. Het lukt me uiteraard niet altijd. Soms ligt mijn bureau vol. Met tijdschriften, post, knipsels, een Ikea-gids, aantekeningen, memorecorder, tipp-ex en andere prullen. Gelukkig lukt het steeds vaker om mijn vijf minutenregel toe te passen: ik zet de kookwekker en binnen 5 minuten is mijn bureau superefficiënt opgeruimd. Probeer het maar eens, je kunt echt effectiever en sneller werken dan je misschien denkt.

Gtd

Ook lifehacken? Bekijk deze links dan eens:

Veel plezier en succes!