Inspiratie als dagelijks cadeau

Als communicatieprofessional moet je je inspiratie overal en nergens vandaan halen. Er is altijd wel een tekst te schrijven, een evenement vorm te geven, een presentatie te houden, een mediacrisis te beteugelen. Doorgewinterde adviseurs hebben voldoende ervaring om in de meeste situaties mee uit de voeten te kunnen. Maar voor echt maatwerk en bijzondere oplossingen heb je toch echt je verbeelding en creativiteit nodig. Bijvoorbeeld om felle weerstand te wenden, een bijzondere website te (laten) ontwikkelen of om een tentoonstelling net even dat beetje extra te geven. Maar waar haal je die inspiratie vandaan als de routineklussen eigenlijk ingewikkelde problemen blijken?

Je kunt natuurlijk noest in de weer gaan met moodboards, je kunt wat rondsurfen langs sites van concullega's, je kunt ook een weekendje gaan mediteren, hopend op nieuw elan. Niets mis mee natuurlijk. Het kan ook laagdrempeliger. Zoek het eens in de dagelijkse kleine dingen. Ik laat me bijvoorbeeld dagelijks verrassen en inspireren door opdrachtgevers, de media en...mijn coachingsscheurkalender. Iedere dag scheur ik weer een bijzondere gedachte af en bezie wat die voor mij persoonlijk betekent. Aangezien ik (eigenlijk altijd) mijn antenne op inspiratie heb afgestemd, zie ik snel verbanden met mijn dagelijks leven. Soms zijn het inkoppertjes, soms zijn het spreuken waarvan ik denk: 'Hoe kan die kalender nou weten dat....'. Toevalligheden? Intuïtie? Wellicht. Maar ik denk dat het vooral te maken heeft met het gericht zijn op verbetering en de eindeloze en toch vruchtbare weg naar het worden van de beste versie van jezelf.

Vandaag staat op de scheurkalender 'Liever HART werken dan HARD werken'. Nu ben ik niet bang voor een stapeltje werk, zoals mijn bekenden wel weten. Maar werken vanuit je HART is toch datgene dat nieuwe energie geeft. Nieuwe energie die weer ruimte geeft voor...inspiratie. En daardoor meer manieren om deze inspiratie om te zetten naar mooie projecten voor boeiende opdrachtgevers. Zoals damastkoningin Sanny, bijvoorbeeld. Vandaag mocht ik weer met Sanny werken aan haar website, de lancering van een nieuw product in haar lijn. Ik mag Sanny dan inspireren op het gebied van Google en communicatie, maar Sanny kan er ook wat van. Sinds kort heb ik een linnenkast om van te dromen. Ik ontwikkelde haar blog anderhalf jaar geleden, en Sanny heeft al veel leuke ontwikkelingen meegemaakt door de blog. En natuurlijk door haar winkel. Ze ziet regelmatig gelukkige mensen voor haar etalage. Ze inspireert! De foto spreekt boekdelen...

Weblogmensenetalage

En de coachingskalender van 2009? Die ligt morgen bij mij op de mat!