PCR: Inspiratie voor corporate blogging

Afgelopen maandag 27 oktober was het zover: de lezing over corporate blogging voor het Platform Communicatie Rotterdam. Een veelzijde club professionals die graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het vakgebied - en nabijgelegen vakgebieden. Aangezien ik me in mijn communicatiepraktijk nogal richt op webtoepassingen en sociale media (en wat deze kunnen bijdragen aan organisaties), mocht ik er over spreken. Ook Robert Leefmans en Jaap Stronks waren van de partij. Francisco van Jole modereerde de avond. Jaap beet de spits af met een introductie in het medialandschap, en toonde in zijn presentatie verschillende online mogelijkheden voor kennisdelen en sociaal netwerken. Een van de zaken die hij toelichtte, was zijn digitale kaart van Rotterdam, waarop hij allerlei horecalocaties toonde. Jaap woont sinds enkele maanden in Rotterdam, en in no time raakte hij op de hoogte van the places to be. Hij gebruikte online media om zo snel mogelijk ingeburgerd te raken in Rotterdam. Bekijk hier zijn kaart.

Pcrinterview_js

Francisco interviewt. (foto: Jaap Stronks)

Vervolgens gaf ik een presentatie over wat bedrijfsblogs kunnen betekenen voor bedrijven, en welke kansen er liggen. Ik illustreerde dit in twee cases: de weblog van Sanny de Zoete en een digitale ingreep via Hyves en in een corporate site (met ingebouwde blogfunctie) voor een woningstichting. Ik toonde op verschillende manieren aan dat je door regelmatig bloggen over specifieke onderwerpen beter gevonden kunt worden in zoekmachines als Google. De resultaten zijn er dan ook naar: Sanny de Zoete blogt nu vijftien maanden, en staat bij de zoekopdracht 'linnen+damast' bovenaan in de zoekresultaten. En laat dit nu net haar sterkste kant zijn. Bovendien is haar omzet gestegen en wordt ze regelmatig benaderd door media. Die haar vinden via...Google.

Uiteraard kwam ook mijn 'passieblog' ter sprake: Schaatsreporter.nl. Ik toonde deze om aan te geven dat je het meeste succes kunt boeken door te bloggen over datgene waar je niet over uitgepraat raakt. Dat kan een hobby zijn, maar uiteraard ook je werk. Ik blog sinds 2003, maar ik ben op Google te traceren vanaf 8 april 2004.

Na mijn presentatie kwam Robert Leefmans aan het woord, hij vertelde over de spraakmakende Dell-casus. Ook toonde hij de corporate blog van zijn bedrijf Mangrove en lichtte de blogbenadering van het Zakenfestival toe. Hier is meer te lezen over alle sprekers.

LEES VERDER...


DenizWe werden ook getrakteerd op een live blogverslag van Deniz Alkaç, die na afloop de weblog toonde die real time tijdens de avond was gemaakt. Erg leuk gedaan, en buitengewoon illustratief voor de aanwezigen!

Ik vond het een uitermate leuke, inspirerende avond. Ik voelde me erg welkom en vond het leuk en goed om kennis te maken met andere communicatieprofessionals. Het viel me op dat er mensen uit allerlei disciplines aanwezig waren, wat ik altijd erg verfrissend vind. Ik hoop hen zeker weer te ontmoeten. Dank voor de gastvrijheid!

We waren overigens te gast in Hal 4, misschien wel het meest charmante en mooiste zaaltje van Rotterdam, met schitterend uitzicht over de Maas. hal 4 verkeert momenteel in zwaar weer; het voortbestaan van deze markante zaal is onzeker. In Hal 4 worden talloze goede initiatieven voor jongeren en digitale (en sociale) ontwikkeling gegeven. Ik meld dit op deze blog, omdat ik het uitermate verdrietig zou vinden als Hal 4 niet langer zou kunnen blijven bestaan. Steun Hal 4: Houd Hal 4 overeind!

Meer lezen over de PCR-avond:

>> Artikel op Frankwatching