Geek talk: wat is de toekomst van corporate websites?

Bovenstaande vraag krijg ik regelmatig. Het zou al te kort door de bocht zijn om te stellen dat ieder bedrijf zijn website zou inruilen of ombouwen tot een blog. Ik denk ook niet dat dat zou kunnen gebeuren. Wat ik wél denk, is dat bedrijfssites meer geïntegreerde features zullen krijgen, en een interactiever karakter zullen hebben. Ik doel dan niet alleen op de technische gadgets die er in komen (dat is immers iets dat buiten kijf staat), maar vooral de manier waarop klanten en dienstverleners met elkaar communiceren en kennis uitwisselen over producten. En daar hebben we dan weer die gadgets voor nodig. Ik verwacht dat deze ontwikkelingen zich alleen maar voort zullen zetten.

BubbleAls ik nu bekijk welke handige gizmo's ik nu al allemaal gebruik...LinkedIn, Hyves, Facebook, Netvibes, Joost (online tv), blogware, blogtoys, Skype, VoipBuster, chat, wiki's, online educatietoepassingen, diverse Google toepassingen (Google Maps, Google Agenda (can't live without it!), Google Docs & Spreadsheets), SlideShare (of SlideStory), webmail, online dataopslag (Photobucket, Box.net, Flickr, Pixum). Bovendien raak ik op de hoogte van nieuwe toepassingen via mijn RSS-feeds die ik in Bloglines binnenkrijg. Het kán bijna niet anders dan dat deze handigheden volledig zelf op maat gemaakt kunnen worden en geïmplementeerd in je eigen interface. Webbased voorproefjes daarop zijn Netvibes en inmiddels ook Facebook.

Een alternatief tussenstapje is de handige tabbed browser-functie van Firefox. Je kunt je eigen favorieten bewaren in een mapje, en deze met één klik allemaal tegelijk naast elkaar openen. Kind kan de was doen. Het bespaart mij zeeën van tijd. Dit is echter ook dé valkuil: in eerste instantie zijn de handige web2.0 gizmo's tijdbesparend en verhoogt het efficiëntie, maar de tijd die je daardoor bespaart, steek je weer verder in...inderdaad. Nóg meer nieuwe toepassingen! :-)

Corporate websites zullen dus, zoals ik eerder al schreef, meer geïntegreerede features krijgen, en meer gericht zijn op interactie tussen doelgroepen en dienstverleners. Ik kan me ook voorstellen dat de komende jaren steeds meer webstrategen bij bedrijven gaan werken, om een perfecte mélange van webtoepassingen te integreren in de corporate website. En misschien, just maybe, hebben we het over een aantal jaar niet meer over corporate websites, maar eerder iets in de geest van 'corporate platforms', die naar de wens van de klant (= koning) op maat gemaakt wordt. Je ziet wat je wenst. Eigenlijk een soort van iGoogle, maar dan voor corporate sites! Enge gedachte? Reken maar. Maar wel spannend!

101793493_de7c112c42