Credo maatschappelijk verantwoord ondernemen: niet te kort door de bocht, graag!

Veel ondernemingen denken goed aan MVO te doen, maar blijken bij nadere inspectie wel heel soepel met de criteria om te gaan. Koos je organisatie toch-al-niet voor Cambodjaanse kinderhandjes om je producten te vervaardigen? Aha, dan doen je aan MVO. Je doneert een bedrag aan een goed doel? Bingo! Eh…

Zo simpel is het natuurlijk niet. De elementen Mens, Aarde en Winst (People, Planet en Profit) dienen in balans te zijn in je organisatie, om te kunnen spreken van MVO. Gisteren publiceerde Dr. ir. André Nijhof (associate professor Business Ethics & Corporate Social Responsibility aan het European Institute for Business Ethics – Nyenrode) een scherp artikel over dit onderwerp. Nijhof pleit hierin voor de vertegenwoordiging van sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en economische resultaten in bedrijfsvoering, producten en dienstverlening. Het is niet altijd even eenvoudig om deze waarden in balans te houden, maar het leidt wél tot innovatieve oplossingen! Een constructieve benadering is dat de waarden afhankelijk van elkaar zijn, elkaar nodig hebben om tot een goed resultaat te komen. Dit voorkomt hapsnapbeleid, waar ook Nijhof een broertje dood aan heeft (en terecht).

Boompje_siteIn mijn werk als communicator en corporate blogger probeer ik ook de waarden Mens, Aarde en Winst zoveel mogelijk in balans te houden. Momenteel doe ik dat door 10 procent van mijn blog-omzet te doneren aan drie goede doelen (op het gebied van Mens en Aarde). Zeer binnenkort publiceer ik meer over deze doelen. Ook kies ik bewust voor leveranciers die menswaardige werkomstandigheden bieden voor hun personeel (Mens) en die zoveel mogelijk milieubewust met hun productieproces omgaan (Aarde). Mijn zakenreisjes moet ik toch soms af en toe met het vliegtuig doen. Mijn vliegmijlen (CO2-uitstoot) compenseer ik met het planten van bomen. Ik studeer nog op een manier om MVO nog grondiger toe te passen in mijn onderneming. Ik heb er veel ideeën over, ze zullen zich snel tot een samenhangend geheel vormen. Als iemand hier nog ideeën over heeft, dan hoor ik ze graag!


Bovenstaande illustratie is geleend van www.duurzaammkb.nl.


Delicioussmall Bewaar deze pagina in Del.icio.us