'WeesWijzer': de volgende stap binnen Blogging For Good

Zoals de afgelopen maanden al te lezen was op deze blog, lanceerde ik dit jaar het label Blogging For Good. Ik doneer een percentage van inkomsten uit bloggen aan goede doelen, in overleg met mijn opdrachtgevers. Ik had tot nu toe twee doelen geselecteerd, die binnenkort een donatie kunnen verwachten: Stichting Natuur en Milieu en Vereniging Proefdiervrij.

ProefdiervrijEen beeldfragment van de website van Vereniging Proefdiervrij.


Van "Tomorrow" naar Today!

Maar ik was óók op zoek naar een derde goede doel. Tot twee keer toe heb ik hiertoe een oproep gepubliceerd: 'welk initiatief zet zich in voor Nederlandse weeskinderen?'. En tot twee keer toe kreeg ik nul op rekest. Ik had me ook al suf gegoogled, op zoek naar zo'n initiatief. Het blijkt niet te bestaan. Het beeld van weeskindertjes met zwavelstokjes in ijzige winternachten in romantische sprookjesboeken kennen we allemaal. In de jaren '80 van de net voorbije eeuw werden we allemaal nog week van het aandoenlijke roodgekrulde weesmeisje Annie. Hartverscheurend zong zij "Tomorrow, tomorrow, I love ya, tomorrow, you're only a day away". Ik richt me liever van vandaag dan op morgen. De weeshuizen mogen dan gesloten zijn...maar weeskinderen zijn er nog wél. Je ziet ze alleen niet. Soms wonen ze bij familie, kennissen, of proberen ze op eigen houtje het hoofd boven water te houden. Ook is het niet comme-il-faut om het er over te hebben. Het wordt niet als een unique selling point gezien: "Hallo, ik ben [naam] en ik ben wees." Bovendien bestaat het beeld dat in Nederland 'alles goed geregeld' is, en dat het 'niet netjes' is om dat wat er wél is niet in grote dankbaarheid te accepteren. Iedere opgroeiende jongere wil normaal zijn. Niet opvallen op een negatieve manier. Dat neemt niet weg dat opgroeiende kinderen-zonder-ouders soms tegen bepaalde kwesties aan lopen in hun leven. Tegen onbegrip, of soms gewoon praktische zaken. Zoals wonen, onderwijs, verzekeringen, feestdagen, kosten voor het levensonderhoud. En dan is er lang niet altijd iemand die kan helpen, raad kan geven, een goede weg kan wijzen. En guess what: daar leg ik me niet zomaar bij neer.

WeesWijzer
Ik heb mezelf dan ook een mooie taak gesteld voor 2008. Ik ga op onderzoek uit en ga de cijfers en feiten op een rij zetten. Wat mij betreft mag er een soort loket komen waar weeskinderen, die hun leven op een constructieve manier willen vormgeven, informatie kunnen krijgen. En misschien nog wel meer. Werktitel: WeesWijzer. Ik ga inventariseren hoe het best in die behoeften kan worden voorzien. Dit kost tijd en energie. Er zal ook behoorlijk wat netwerken aan te pas komen. In het komende jaar ga ik kijken wat ik er mee kan bereiken. En misschien zal er al één en ander gelanceerd worden. Maar niet voordat feiten en cijfers helder zijn en hier conclusies uit getrokken kunnen worden. Ik vind het een mooi avontuur.

In het vervolg kunnen mijn bloggende opdrachtgevers dus de voorkeur geven (binnen Blogging For Good) aan één van de volgende drie doelen:
1. Vereniging Proefdiervrij
2. Stichting Natuur en Milieu
3. (de ontwikkeling van) WeesWijzer.

Een goede kerst gewenst!