PC-beveiliging belangrijker dan ooit!

Dat veilig computeren belangrijk is, weten we allemaal wel. Tegenwoordig geeft de overheid er ook voldoende aandacht aan, bijvoorbeeld door deze actie voor veilig online bankieren. Ik ben me al jaren bewust van het belang van veilig internetten. Bij ISPwijzer / Ict op School waren we op de hoogte van alle nieuwe beveiligingssnufjes, programma's en preventiemaatregelen. Onze programmamanager Raoul Teeuwen had ooit zelfs een 'ethical hack' uit laten voeren op de server van een basisschool. Om scholen te waarschuwen. Ik zou dus denken dat ik best goed op de hoogte ben van veilig internetten en risico's. Niks aan de hand, dus.

Was het maar waar.

Surfsafe_1Gisteren kwam ik erachter dat een kwaadwillende mafkees mijn e-mailaccount (Hotmail) heeft gehackt. En berichten heeft verstuurd vanaf mijn mail-account. Ik schrok me wild. Dat míj, übernerdin, dit zou overkomen! Ik heb de meest complexe wachtwoorden die je maar kunt verzinnen! Ik heb direct alle beveiligingstroepen ingeschakeld, heb mijn virusscanner geüpgrade, heb een (betaalde) versie van een goede spybotkiller geïnstalleerd, een goede preventie tegen keyloggers, heb ook al mijn wachtwoorden aangepast, en alle andere beveiligingsmaatregelen getroffen. En het belangrijkste: ik heb uiteraard mijn (aan dat specifieke mailadres verbonden) netwerk een verontschuldigingsmailtje gestuurd. Ik ben (relatief) blij dat mijn zakelijke Eos-mailaccount schoon is gebleven.

Ik scan nu dagelijks mijn gehele pc, download dagelijks updates. Vandaag dus even geen schaatsdag: de online veiligheid is vandaag nét even iets belangrijker...